Eet de kleuren van regenboog

De kleuren van groenten en fruit zijn niet alleen prachtig, het zegt ook wat over de voedingsstoffen die erin zitten.

Je lichaam heeft variatie nodig; niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt zitten in alle producten. Iedere kleur heeft zo zijn eigen fytonutriënten (chemische verbindingen die van nature in planten voorkomen). Ze zijn verantwoordelijk voor de kleur, geur, het aroma en de smaak van groenten en fruit. Fytonutriënten versterken het immuunsysteem van een plant. Ze beschermen de plant tegen bedreigingen in hun natuurlijke omgeving, zoals ziekten en overmatige zon. Maar ze zijn niet alleen noodzakelijk voor planten maar ook voor de mens. Fytonutriënten uit groenten en fruit beschermen ons tegen chronische ziekten. Fytonutriënten hebben een antioxidantenwerking, een kankerremmende werking en gaan ook ontstekingsactiviteiten tegen.

 

Probeer dagelijks 5 verschillende kleuren te eten om een gevarieerde combinatie van voedingsstoffen binnen te krijgen. Schil je groenten en fruit zo min mogelijk, maar was het wel goed af met water. De schil zit vol met vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen.


Rood

Kersen, rode paprika, radijs, watermeloen, warme tomaat, veenbessen, rode uien, cranberry’s, roze grapefruit
Rijk aan vitamine A en C
Fytonutriënt: Lycopeen een sterk antioxidant die beschermt tegen darm-, blaas- en prostaatkanker. Verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.

 

Oranje/geel

Ananas, pompoen, sinaasappel, wortel, zoete aardappel, mandarijn, abrikoos

Rijk aan vitamine A en C

Fytonutriënt: Carotenoïden bètacaroteen voor een stevige weerstand, goede ogen en beschermt de huid tegen UV-straling.

 

Groen

Avocado, boontjes, broccoli, doperwten, kiwi, komkommer, paksoi, peterselie, rucola, sla, spinazie, spruitjes

Rijk aan vitamine B, C, E, K en

Fytonutriënt: Chlorofyl ondersteunt ontgifting door zich te binden aan toxische stoffen.

 

Paarsblauw

Aubergine, bietjes, blauwe besjes, bramen, druiven, pruimen, vijgen

Rijk aan vitamine C en K
Fytonutriënt: Anthocyaan heeft antioxiderende eigenschappen die cellen beschermen tegen schade en het risico op kanker, beroerte en hartaandoeningen kunnen helpen verminderen.

 

Wit

Knoflook, asperges, champignons, pastinaak, prei, raapjes, ui, venkel

Rijk aan vitamine B, C en K

Fytonutriënt: Alliine (vooral in knoflook) heeft een sterke antivirale en antibacteriële werking. Vermindert de kans op maag- en darmkanker en heeft een positief effect op het cholesterolgehalte.

 

Er zijn nog veel meer soorten fytonutriënten welke een positieve werkingen hebben op onze gezondheid.

Varieer zoveel mogelijk en maak gebruik van verse kruiden.

 

Een leuke tip om extra groenten binnen te krijgen; maak elke week een andere kleur soep!